passief-inkomen

Passief inkomen genereren? Mythe of waarheid

1. Wat is passief inkomen?

Mag ik wat vragen? Heb je wel eens gehoord van “passief inkomen”? Het is een van de grootste imagoproblemen voor serieuze marketeers.

Misschien is de term voor jou bekend en heb je je er al in verdiept. Het is een term waarbij veel mensen in onze markt, internet marketing, een nare smaak een mond krijgen.  De mensen met slechte intenties die helaas dromen verkopen aan startende bloggers, marketeers en ondernemers, hebben het vaak over “passief inkomen genereren”.

Ze hebben allerlei verhalen over dat het mogelijk is om passief inkomen te genereren op internet. Of dat je als het ware een magische knop moet hebben in je business. Iedere keer als je geld wil verdienen, druk je op die knop en op een magische manier komt er geld op je rekening.

Of dat ze vertellen dat je slechts 4 uur per week hoeft te werken, zodat je de rest van de dag op het stand kan liggen….. We kennen allemaal het boek “The four hour work week”, en eerijk gezegd heb ik nog nooit zo’n slecht boek gekocht en ben ik niet verder dan de helft van het boek gekomen (wat nog ver is, want het boek was slecht geschreven…)

In dit artikel lees je mijn ongezouten mening over dit fenomeen: passief inkomen. 

2. Het is dus een Mythe

Denk eens aan jouw relaties, je studies, je werk, denk aan je gezondheid of de sport die je beoefent. Is er een onderdeel in jouw leven wat je kunt onderhouden of verbeteren door er geen tijd en energie in te steken?  

Wel eens gehoord van passive health? passive fitness? 

Het woord passief impliceert dat je iets wilt ontvangen maar daar niets voor wil doen. 

Noem een beroemde ondernemer in Nederland of waar dan ook op aarde die rijk is geworden met passief inkomen, en ik beloof je dat ik mijn mening zal wijzigen en mijn artikel zal verwijderen.

Het bestaat gewoon niet. 

Een ander gevaar is dat je achterop raakt. Je kunt namelijk niet passief de concurrentie voorblijven. Als zij wel elke dag hun blog uitbreiden, nieuwe kanalen vinden waar ze kunnen adverteren en nieuwe ontdekkingen en inzichten ontvangen, waar blijf jij dan?

Het kan niet anders dan dat zij meer gerichte bezoekers krijgen, meer nieuwsbriefinschrijvers en veel meer klanten en omzet. Met andere woorden je gaat deze strijd verliezen. 

Daarnaast is de concurrentie in de markt op internet vergelijken met 2010 enorm toegenomen. Er zijn inmiddels veel meer aanbieders van cursussen en diensten dan 10 jaar geleden. Ook zijn de advertentiekosten in Google of Facebook enorm toegenomen. 

Natuurlijk weet ik niet in welke markt jij zit, maar ik weet zeker dat er concurrenten zijn die zich elke dag afvragen hoe ze bezoekers kunnen stelen, je kunnen verslaan in Google en dus market share van jou kunnen stelen. 

3. Hard werken om passieve inkomsten te genereren

De beste manier om uiteindelijk iedere maand terugkomende omzet te genereren is om er hard voor te werken. Focus iedere dag op hoe je jouw business kunt uitbreiden. Vraag je af hoe je meer bezoekers kunt krijgen uit google, hoe je meer en betere affiliaties kunt vinden en kunt overtuigen jouw producten te promoten. Wees iedere dag alert op het starten van nieuwe business relaties. Kort om werk eraan! En stop de uren erin en het werk erin waarvan je weet dat het nodig is om te doen. 

Als je dit eenmaal doet dan zul je zien dat het mogelijk is om telkens terugkerende omzet te doen. Een goed voorbeeld is als je verzekeringen verkoopt, en ieder jaar weer klanten hebt die hun contract vernieuwen. 

Een ander voorbeeld is het hebben van een membership. Om toegang te krijgen tot jouw cursus of community betalen mensen bijvoorbeeld 97 euro per maand. Zolang zij lid blijven hebben zijn toegang, en zolang ze lid blijven ontvang jij iedere maand weer 97 euro. 

4. Een geautomatiseerde business

In plaats van te denken in termen van passief inkomen, wil ik dat je gaat nadenken over hoe je automatisering kunt inzetten in jouw internet marketing campagnes. Welke systemen kan ik inzetten of welke mensen/affiliates/partners kan ik inzetten om mijn omzet en winst te vergroten? Dit zijn goede vragen om je zelf te stellen. 

5. Iets meer info over financiële vrijheid

Ok, Jan Ruben. Volgens jou bestaat passief inkomen dus helemaal niet, maar bestaat financiële vrijheid dan wel, hoor ik je vragen.  

Ik moet je opnieuw teleurstellen. Ook financieële vrijheid is een mythe. Het feit dat je nu inkomen genereert met een automatische business zegt niet dat het permanent is. En dat is meteen het grote gevaar. 

Daarnaast is het maken van geld niet een doel op zich. Geld verdienen zodat je niet meer hoeft te werken, zorgt vrijwel altijd voor een leegte in je leven. Met andere woorden: om echt gelukkig te zijn, moet je meteen focussen op onderwijzen, iets doorgeven, andere ondernemers helpen hun doelen te bereiken. 

Geloof mij maar, als je alleen maar geld hebt, 30 dagen op het strand ligt, of 30 dagen lang films kijkt, het gaat je niet gelukkig maken. 

Volgens mij zijn er op alles wat ik heb beschreven over passief inkomen alleen deze uitzonderingen:

  • rente
  • dividend 

Maar je zult begrijpen dat je ook eerst hard aan je business moet werken wil je dividend uitkeren. En over de hoogte van rente op je vermogen in 2020 zal ik helemaal maar niet over beginnen…

6. Hoe werkt internet marketing?

Wat moet je dus doen om geld te verdienen als affiliate? 

  1. Niches onderzoeken
  2. Goede website bouwen
  3. Waardevolle content bieden, zoals blogartikelen, video’s, social media posts en communities
  4. Slimme verdienmodellen inzetten
  5. Financiële zelfvertrouwen opbouwen

Dit zijn mijn gouden tips om echt een succes te maken van jouw internet business. Ieder onderdeel zal ik in opvolgende artikelen met je bespreken. Voor nu sluit ik af met mijn wens voor jou.

Mijn wens voor jou:

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je inziet dat passief inkomen niet echt is. Ik hoop dat je er echt voor wil gaan werken om je affiliate marketing campagnes tot een succes te maken. 

Als jij met jouw content en de producten die je promoot een verschil kunt maken voor mensen, door een probleem op te lossen voor ze, zal dat zorgen voor een goed inkomen en “purpose” en betekenis! Dit is wat leidt tot echte financiële vrijheid en vervulling. 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Sluit Menu